"Altijd. Nooit. Altijd. Nooit. Altijd. Nooit. Wat een stomme woorden! Dood = Dood. Het doet Altijd pijn en Nooit zie ik hem terug."

Karen, 15 jaar (verloor haar vriend)

Voor vrijzinnig humanisten geven mensen zelf zin en betekenis aan hun leven. Dat geldt ook voor verliessituaties. Iedereen, van jong tot oud, zal hier op zijn eigen manier mee omgaan, met eigen beelden, verhalen, gevoelens en gedachten.

Vanuit dit vrijzinnig humanistisch perspectief selecteerden we materiaal en ideeën die rouwende kinderen en jongeren kunnen helpen. De invulling die kinderen en jongeren zelf geven aan de dood of het verlies, staat hierbij centraal.

Onze ontleenbare materialen zijn ofwel neutraal ofwel pluralistisch om deze openheid te bewaren. Wat de dood betreft gaan we niet uit van een hiernamaals. Nabestaanden kunnen troost vinden en een band behouden via het koesteren van de herinneringen en de sporen die de overledene in hun leven en hun wereld achterlaat. Deze visie op leven en dood vergt een specifieke benadering van het rouwproces. Ook naar kinderen en jongeren toe.

Zowel uitgesproken vrijzinnigen als iedereen die zich door deze benadering aangesproken voelt, kan bij ons terecht.

Hoe werkt het?

banner