Chokri Mahassine 

Chokri Mahassine

Na de tragische gebeurtenissen van 2011 werden de Pukkelpoporganisatie en HJ (Humanistische Jongeren Leopoldsburg) geconfronteerd met alles wat een ramp van die omvang met zich meebrengt. Het was een loodzware periode waarin peilloos verdriet en grote ontreddering centraal stonden. De collectieve rouw vertakte zich in niet alleen in zowat alle lagen van de bevolking, ook binnen onze vereniging nam het verdriet van o.a. de kinderen van de medewerkers en jongeren vele, vele verschillende vormen aan.

 
Zoals bekend rouwen kinderen en jongeren in een slingerbeweging en wordt intens verdriet afgewisseld met de trivialiteit van elke dag. Bij ons was dat niet anders. Dankzij o.a. de professionele ondersteuning van een traumapsycholoog kreeg de Pukkelpopstorm voor ons en voor hen een plaats. Afgelopen zomer stond een medewerker vertrekkensklaar naar de Pukkelpopweide toen haar nichtje van 5 vroeg: “Ga jij nu ook dood?”…
 
Het ultieme bewijs dat een project als ‘de sokken van de olifant’ onze onvoorwaardelijke steun moet krijgen.
 
Van harte,
Chokri Mahassine
Organisator Rimpelrock/Pukkelpop
 

Kathleen Verhelst 

Kathleen Verhelst

Vrijzinnig humanistisch moreel consulente in het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels

Een blik in de wereld van het AZ Jan Portaels te Vilvoorde. “Als moreel consulente ondersteun ik er patiënten en familieleden bij hun levens- en zingevingsvragen. Ik ontmoet er ernstig zieke mensen op oncologie, ouderen op geriatrie, stervende mensen op de dienst palliatieve zorgen. En geregeld ook de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van deze patiënten. Deze laatste jonge groep krijgt de laatste jaren in het AZJP een bijzondere en groeiende aandacht. Vanuit de Dienst Patiëntenbegeleiding startten we een sensibiliseringsproject rond ‘rouw bij kinderen en jongeren’. We merkten immers dat, wanneer iemand in het ziekenhuis overleed, de jonge familieleden van de patiënt door de bedrijvigheid in het ziekenhuis soms tussen de mazen van het net vielen. We hoopten met dit initiatief deze vaak vergeten groep wat meer in the picture te zetten. Met succes! 

Het vrijzinnig bijstandspakket ‘de sokken van de olifant’ krijgt intussen een belangrijke plek in ons ziekenhuis. Folders liggen op elke ziekenhuisafdeling ter beschikking. Wie wil kan meer informatie krijgen op onze Levensbeschouwelijke Dienst. Verpleegkundigen zijn blij enkele handvaten aangereikt te krijgen over de omgang met rouwende kinderen en jongeren. Familieleden van overleden patiënten keren dankzij de info van ‘de sokken van de olifant’ met meer vertrouwen huiswaarts. Ze voelen zich geruggensteund in de opvang van hun jonge kinderen of tieners. Ook de wetenschap dat ze na een overlijden terecht kunnen in het huisvandeMens voor een troostkoffertje, koestertas of verdere begeleiding is geruststellend voor vele ouders. De uitnodiging om dood en sterven op 
een persoonlijke manier in te vullen ervaren velen als een belangrijke meerwaarde aan dit vrijzinnig bijstandspakket.
 
Ook voor mezelf als moreel consulente is het geruststellend om te weten dat de kinderen en jongeren die ik tijdens hun korte bezoekjes in het ziekenhuis opving, ook buiten de ziekenhuismuren terecht kunnen met hun verdriet, verwarring, angst,… Ze stappen na de intense ervaringen in het ziekenhuis weer de wereld in, maar niet helemaal met lege handen…
 

Katlijn Sanctorum 

Zeppe de Zebra

Expert psychosociale en medische zorg Rondpunt (je bondgenoot na een verkeersongeval)

De sokken van de olifant: de titel alleen al is intrigerend. Wat bedoelt men er eigenlijk mee? Sokken associeer ik met warme voeten, bescherming tegen blaren en pijnlijke voeten en ook wel met huislijke gezelligheid. Zit ik goed? Op deze vernieuwde website krijg je meer tekst en uitleg. 

Dat olifanten een goed geheugen hebben, dat wist ik nog. Dat ze ook bijzondere gevoelige dieren zijn, dat klinkt zeer aannemelijk. Naast dolfijnen en mensapen worden ze immers gerekend tot de meest intelligente diersoorten.
 
Dat de gekleurde sokken uit ‘de sokken van de olifant’ een teken kunnen zijn van rouw, zoals mensen vroeger gedurende een tijd zwarte kledij droegen of een rouwbandje, vind ik een lumineus idee. Het is makkelijk als je geen uitleg moet geven waarom je je verdrietig voelt.
 
Deze mooie symboliek bewijst dat het huisvandeMens een hart voor kinderen heeft. Kinderen die rouwen of een traumatische ervaring achter de rug hebben, hebben immers recht op de beste zorg. Ze zijn door hun jonge leeftijd bijzonder kwetsbaar en moeten een gans leven verder met wat hen overkomen is. Een vriendje uit de klas kwam om in een verkeersongeval of een broertje of zusje kreeg een ongeval en blijft achter met een handicap of beperking: het is voor een kind of jongere soms moeilijk te vatten. Dan zijn ouders, familie, vrienden, maar ook hulpverleners belangrijk om te praten, te kaderen en signalen op te vangen.
 
De sokken van de olifant gaat in op de beleving van kinderen, met vermelding van de leeftijdsgebonden reacties. Kinderen van heel jonge leeftijd hebben immers niet hetzelfde besef van de dood dan aankomende tieners, die op moeilijke momenten de confrontatie aangaan met de eindigheid van het leven. Er wordt ook gewezen op de nood aan veiligheid en geborgenheid en een, bij voorkeur, vertrouwde ruimte. Bij moeilijke gesprekken is het dus goed om een veilig knuffeldier of de lievelingspop bij de hand te hebben. Deze bedenking brengt me naadloos bij onze eigen knuffel: Zeppe de Zebra. Zeppe wordt meegenomen door interventiediensten die ter plaatse komen in het kader van een verkeersongeval en creëert een moment van geborgenheid op de plaats van het ongeval, een soms toch wel onherbergzame plek. Geef toe: het heeft wel wat als een stoere politieman een knuffeldier geeft aan een angstig kind dat net getuige was van een ongeval.
 
Dus driewerf hoera voor ‘de sokken van de olifant’! Het huisvandeMens levert prima werk in het begeleiden van kinderen en volwassen. Te weinig mensen kennen dit laagdrempelig en gratis aanbod.
 
 
banner