Wim Distelmans 

Wim Distelmans

Peter van de sokken van de olifant, kankerspecialist, professor Palliatieve Geneeskunde, titularis leerstoel Waardig Levenseinde VUB

Beroepshalve kom ik vaak in aanraking met mensen die in diepe rouw zitten. Meestal betreft het hier volwassenen die achterblijven nadat een dierbare is overleden. Het gaat vaak gepaard met vermijdbaar leed, omdat de manier van afscheid nemen beter had gekund door gebrek aan communicatie vanwege de hulpverleners: palliatief sederen zonder overleg met de familie, niet beschikbaar zijn op cruciale momenten in het ziekteproces… De “achterblijvers” dragen hier vaak jaren nadien, soms zelfs decennia later, nog de gevolgen van. Sommigen geraken er nooit meer over.
 
Wanneer het leven van volwassenen hierdoor getekend kan worden, is dit zeker zo bij kinderen. Indien rouwende kinderen niet goed worden opgevangen zullen ze er héél hun leven door afzien.
 
Vandaar het fundamentele belang om hier aandacht voor te hebben en tijd voor vrij te maken. Er kan niet genoeg belangstelling bestaan voor initiatieven zoals de sokken van de olifant, die het rouwproces van kinderen en hun begeleiders mee in goede banen willen leiden.
 

Bekijk hier het interview dat Wim Distelmans gaf voor de persconferentie

banner